Kto powinien płacić podatek cukrowy ?

Kto powinien płacić podatek cukrowy ? – Jeśli planujesz założenie własnej firmy, a w szczególności restauracji, kawiarni czy punktu gastronomicznego, poruszony w dzisiejszym artykule temat powinien Cię zainteresować. Od 1 stycznia 2021 przepisy wprowadzają do polskiego systemu podatkowego nową opłatę. Jest to opłata od środków spożywczych. Przepisy określają zasady ustalania i pobierania opłaty od napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących oraz kofeiny lub tauryny.. Dla niezorientowanych tauryna to substancja występująca naturalnie w ciele człowieka. Jest to bowiem aminokwas niebiałkowy,

Kto powinien płacić podatek cukrowy ?

Warto nadmienić, ze podatek cukrowy, to nie to samo co opłata cukrowa, którą producentów cukru płaci za nadwyżkę cukru.

Co możemy przeczytać w uzasadnieniu do projektu ustawy ?

W uzasadnieniu do projektu wskazano, że zasadniczym celem wprowadzanych rozwiązań jest wykorzystanie polityki fiskalnej jako narzędzia służącego promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów. Celem projektu jest, zatem ograniczenie dostępności do napojów wysokosłodzonych. Tym samym autorzy projektu chcą zadbać o jakość diety polskich konsumentów.

Czy zatem restauratorzy są podatnikami „podatku cukrowego”?

Jeśli punkt gastronomiczny lub restauracja wyprodukuje i sprzeda napój objęty wyżej wymienionym podatkiem, będzie zobowiązany do jego zapłaty. Opodatkowanie obowiązuje także w przypadku, gdy zbywaniu towaru towarzyszy świadczenie usługi odrębnej. Punkty gastronomiczne będą obowiązane do uiszczenia podatku cukrowego również, gdy dokonają sprzedaży wytworzonych napojów do punktu, sprzedaży detalicznej.

Kto powinien płacić podatek cukrowy ? – Przykład

Jeśli kupujesz na wynos oranżadę w butelce, która zostały w restauracji wytworzona i czekała na Ciebie na półce. – Mamy do czynienia ze sprzedażą detaliczną napoju dokonywaną przez restauratora. W takiej sytuacji czyni to ze sprzedawcy podmiot zobowiązany do uiszczenia opłaty. Podobnie będzie, gdy lemoniadę sprzedamy „na wynos”, a opakowaniem nie będzie butelka.

Jeśli więc restauracja sprzedaje herbatę i dodaje cukier w torebce nie podlega to opłacie, nawet przy sprzedaży na wynos. Co jeśli restauracja sprzedaje herbatę już posłodzoną ?- To może ta sprzedaż podlegać opłacie.- Oczywiście jeśli zakwalifikujemy ją inaczej niż jako usługę.

Artykuły na temat podatków z naszego zaprzyjaźnionego portalu:

Podatek – rodzaje deklaracji PIT

Czy podatek może się przedawnić ?

Zmiana zasad poboru zaliczek – podatek PIT

Odroczony podatek dochodowy

Użyczenie nieruchomości a podatek VAT

Podatek liniowy – czy to się opłaca?

Czy spółka musi płacić podatek VAT?

Zaliczka na podatek dochodowy

Podatek dochodowy — najważniejsze informacje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.